POJEMNIK NA ŚWIEŻY SOK+ grzałka, PASTERYZATOR, SPEIDEL 65 L

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 1 248,00 zł 1248.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Speidel
Kod produktu: 744

Opis

 

Pojemnik ze stali nierdzewnej do pasteryzowania i przechowywania świeżo tłoczonego soku z owoców o pojemności 65 L.

W skład zestawu wchodzą :

-  pojemnik z przykrywkami

- 1 L oleju wazelinowego

-  kranik

- grzałka i termometr

- instrukcja po Polsku

 

Film przedstawiający prasy ( i cały proces przetwórstwa owoców w sok ) można zobaczyć tutaj : KLIK

 

 

W UPROSZCZENIU:

- zbieramy owoce

- wyciskamy z nich sok

- wlewamy do pojemnika gdzie go pasteryzujemy

- nalewamy  go prosto z pojemnika nawet przez kilka miesięcy.

DOKŁADNA INSTRUKCJA W JĘZYKU POLSKIM DOŁĄCZONA DO ZESTAWU.

 

 

Używając pojemnika SPEIDEL , można przechowywać sok z owoców miesiącami – pijąc go codziennie bez skwaszenia czy zapoczątkowania fermentacji.

Niezwykła popularność jaką zdobywają soki wytwarzane w warunkach domowych to przede wszystkim zasługa ich walorów zdrowotnych. Soki z jabłek, gruszek, czarnych i czerwonych porzeczek, malin czy winogron można przechowywać także zmieszane – można dodać  wodę aby trochę sok rozcieńczyć. Jeśli mamy przefermentowany cydr lub wino to również możemy go przechować w naszych pojemnikach.

Mechanizm jest prosty – na powierzchni soku umieszczona jest metalowa przykrywka której średnica jest minimalnie mniejsza od średnicy pojemnika, przestrzeń między przykrywką a ścianami pojemnika zalewany medycznym olejem wazelinowym dołączonym do zestawu. Pływająca uszczelka bardzo dobrze chroni nasz sok przed kontaktem z tlenem i bakteriami . Bardzo podobną metodę zabezpieczania wina stosowali już starożytni Rzymianie.

Sok powinniśmy wcześniej zapasteryzować (podgrzać do 85-90 C ) - pozbędziemy się w ten sposób bakterii. – Sok podgrzewamy bezpośrednio w pojemniku, grzałka i termometr w zestawie.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl